Blog

Praktikus tanácsok - Tavasz

2018.03.27 12:37

TAVASZ

A tavaszi metszést követően, fagymentes napokon végezzünk tél végi lemosó permetezést a fásszáru növényeken. Ha az elmúlt évben sok volt a kártevő, akkor rovarirtó szerekkel védekezzünk / Agrol Plus / , ha a gombabetegségekkel volt problémánk, akkor gombaölő szerekkel / Bordói lé, Bordói lé + kén, Rézkén, Cuproxat, Tiosol, stb. /. Lisztharmat és rovarkártevők elleni kombinált védekezésre használjunk a kén és olaj tartalmú Agroként, Vektafid S - t. Ha egyéb gombabetegség és rovarkártevők együttes támadására lehet számítani, akkor alkalmazzunk a réz és olaj tartalmú Vektafid-R elnevezesű készítményt. Teljesen összetett készítmény a Vegesol eReS, amely egyszerre tartalmaz ként, rezet és gyümölcsfa-olajat. A permetezés legyen valóban lemosásszerű, hatoljon be a törzsön és a vázágakon lévő repedésekbe, ahol a kártevők áttelelő alakjait el tudja pusztíttani. A permetezés előtt semmisítsük meg a fákon található összeszáradt, tavalyi levél és gyümölcsképleteket (múmiákat), mert sok kórokozó / pl. monília / így telel át. A lemosó permetezéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat a vegetációs időszakban.

A téli csapadék elolvadása és a talaj szikkadása után a gyökérzöldségek, hagyma, burgonya de a konyhakert földjét is fertőtlenítsük, mert ezzel megelőzhetjük a talajlakó kártevők fertőzését / hagymalégy, cserebogárpajor, drótférgek, reteklégy, lótetű, stb./. A talajfertőtlenítőt dolgozzuk be a talajba, mert a talajnedvesség hatására gázosodó hatóanyag írtja a kártevőket. Végezzünk talajfertőtlenítést a telepítendő gyümölcsfák helyén is. A gödröt és a kiemelt földet is kezeljük! A talajfertőtlenítést lehetőleg a vetés előtt 2-3 héttel célszerű elvégezni, mert előfordulhat, hogy a fejlődő gáz a vetőmagvak csírázását gátolja. Vannak azonban olyan szerek is, amelyek a vetéssel egy időben is alkalmazhatók pl.: Force 1,5G. További talajfertőtlenítőszer: Arvalin.

Ha ősszel nem pótoltuk a tápanyagot, akkor tavasszal is megtehetjük szerves trágyákkal / marhatrágya, cofuna, stb. / vagy tavaszi műtrágyákkal / Pétisó, Ammóniumnitrát, kombinált műtrágya, stb. /. Gereblyézés előtt szórjuk a talajra és sekélyen dolgozzuk be.

Szerezzük be biztos forrásból a minőségi vetőmagvakat, amelyek bőséges választékban állnak rendelkezésre a szakkereskedésekben ahol szaktanácsadással is segítenek a szakemberek.

A telelőben lévő mediterrán növények tápoldatozását kezdjük el és a megnyurgult, világoszöld hajtásokat csípjük vissza. Az átültetéssel várjuk meg a melegebb napokat / március - április eleje/.

Webáruház készítés