Blog

Praktikus tanácsok - Nyár

2018.03.27 12:27

NYÁR

Május június igazán a kertészek, kertbarátok kedvenc időszaka. Ilyenkor mindenféle munka végezhető a kertben, a vetésen, ültetésen keresztül az öntözésig és permetezésig.

Zöldséges kert

Májusban, ha a talaj hőmérséklet elérte a 10 oC fokot vethetők a babok, értékes termésre azonban csak akkor számíthatunk, ha legalább a virágzás idején öntözni tudjuk. Ilyenkor vethető szabadföldbe a paradicsom, paprika, uborkák és tökfélék.  A korai zöldségek helyére (pl.: saláta, hónapos retek) kiültethetjük az általunk nevelt, vagy vásárolt palántákat.

Fontos megemlíteni zöldségeink öntözését és tápanyag utánpótlását. Célszerű ültetéskor a növény alá szerves trágyát kijuttatni, ha a tavaszi trágya beásása elmaradt volna. Választhatunk zsákos kiszerelésű szerves trágyákat ilyen pl.: a cofuna, az alginit ill., a komposztált vagy őrölt marhatrágya. Kiültetés ill., kelés után 2-3 héttel elkezdhető a tápoldatok kijuttatása. Számos összetett műtrágya közül választhatunk, melyeket vízben feloldva beöntözhetjük ill., permetezhetjük növényeinket. Említést érdemel a Wuxal, Volldünger, Mikromix, és a Poly Feed készítmény.

Zöldségeink növényvédelmére végezhetünk permetezéseket, a késöbbiekben a gyümölcsösöknél leírt szerekkel.

Díszkert

Egynyári virágok, évelők, cserjék kápráztatnak minket csodás virágpompával. Egynyári virágok számtalan változatát ültethetjük ilyenkor edényekbe vagy szabadföldi ágyásokba. Balkonládáknál, edényeknél különösen fontos szót ejteni az öntözésről és a folyamatos tápanyag ellátásról. Az edényekben a föld hamar kiszárad, átmelegszik emiatt ezek a beültetések több vizet igényelnek. Itt is választhatunk folyékony tápoldatot beöntözéshez, pl.: Substral, Volldünger, Muskátli doktor. Lehetőség van granulált műtrágyák kijuttatására, melyek lassan bomlanak, hatásukat hosszan fejtik ki. Pl.: Osmocote, Compo.

Évelőket, cserjéket, örökzöldeket az esetleg fellépő betegségek ellen védhetjük permetezéssel (pl.: dísznövény kombi), és sokféle speciális tápanyag közül válogathatunk, amivel szépségüket fokozhatjuk.

Ha a kert mérete engedi, most létesíthetünk dísztavat. Lehetőség szerint a kert egy olyan helyére tervezzük, ahol jól látható, és partján üldögélve kellemesen kikapcsolódhatunk. A tó akár kicsi, akár nagy, szépen kivitelezve, jól összeválogatott növényekkel, esetleg néhány színes hallal, kertünk gyönyörű díszfoltja lehet.

Ősszel a fagyérzékeny növényeket vágjuk vissza és permetezzük le kombinált permetező szerekkel a téli gomba, atka és tetű fertőzések megelőzésének érdekében. A kint telelő fagyérzékeny növényeket trágyázzuk meg és takarjuk lombbal és papírzsákkal vagy újságpapírral.

Gyep

A szép gyep talán két dolgon múlik leginkább, ezek a tápanyag utánpótlás és az öntözés. Nyár elején célszerű elvégezni a  gyepszellőztetést, amire kézi ill., gépi eszközök állnak rendelkezésünkre. A tápanyag ellátásra itt is számtalan lehetőségünk van. Legegyszerűbb a granulált speciális gyepműtrágyák (pl.: Compo, Scott’s, Eurogreen), vagy a hagyományos nitrogén tartalmúak (ammónium- nitrát, pétisó) kiszórása. Léteznek vízben oldható műtrágyák is beöntözéshez ( Substral, Mikramid, Volldünger, Humix, Zöldítő komplex). Gyomosodott gyepre is van már megoldás, műtrágyával kevert gyep gyomirtók formájában ( Substral, Scott’s, Eurogreen ) melyeket szintén kiszórni kell nedves fűre (csak a kétszikű gyomokat irtja). Szintén kétszikű gyomok irtására ajánljuk  a fűből a Gyomstop és a Gyepmester nevű készítményt, melyeket célzottan a gyom levelére kell permetezni, hiszen levélen keresztül felszívódó gyomirtó szerről van szó. A szép gyep eléréséhez sok segítséget nyújt egy öntözőrendszer, melynek kiépítéséről szakemberrel konzultáljunk.

Ősszel, az utolsó nyírást követően kondicionáljuk Scott’s őszi műtrágyával, szárított – darált marhatrágyával vagy más kombinált műtrágyával. Ha nagy hó volt télen, a hóolvadás után a pázsitot fésüljük át lombseprűvel azért, hogy a lenyomódott fűszálakat felállítsuk – és így biztosítsuk a gyep szellőzését – a hó penész megelőzésének érdekében.

Gyümölcsös

A gyümölcsös kertben elkezdődött a permetezések ideje. Védekezni kell gombák, rovar kártevők és atkák ellen. A védekezés történhet megelőző permetezéssel, ilyenkor felszívódó szereket használunk, vagy már a kialakult betegséget kezeljük kontakt növényvédő szerekkel. Az egyes növényvédő szereket általában keverhetjük egymással, ill., tápoldatot is keverhetünk hozzá (Mikromix), így egy lépésben több betegség vagy kártevő ellen is védekezhetünk.

Rovarölő szerek: Decis, Chess, Actara, Talstar, Mospilan, Bi-58, Sherpa, Pirimor, Karate. Lisztharmat elleni szerek: Thiovit, Tiosol. Egyéb gombaölő szerek: Dithane M45, Bordói lé, Bordói por, Rézgálic. Külön említést érdemel a meggy moniliája, és az őszibarack tafrinás levélfodrosodása. Mindkét esetben el kell távolítani a beteg részeket, a moniliás ágakat levágni ill., az őszibarack összesodródott leveleit. A permetezést speciális szerrel kell elvégezni a tovább fertőződés veszélye miatt. Meggy moniliára Topas, Chorus vagy Topsin metil nevű szerrel végezzük a kezelést, legjobb virágzáskor, ha ez elmaradt 2-3 alkalommal permetezhetünk érés előtt is. Őszibaracknál a Delan, Alfa Solo vagy a Score nevű szer jelent megoldást, szintén 2-3 alkalommal használva. Atka elleni készítmények: Nissorun, Sanmite, Talstar,  Flumite, Omite.

Szőlő

A szőlőnél használt készítmények megegyeznek a gyümölcsösben leírt készítményekkel, de itt ki kell emelni a peronoszpóra elleni szereket. Pl.: Miltox special, Zineb, Mikal C64, Rézoxiklorid, Cuprosan. Létezik egy szer melyet külön meg kell említeni, ez pedig a Quadris. Ez egyben hat a peronoszpóra, a lisztharmat, az orbánc, és a rothadások ellen, egy vegetációs időszak alatt 3-4 alkalommal kell kijuttatni. Mellékhatásként növeli a növény ellenálló képességét, javítja kondícióját.

A szőlőnél ejtünk szót a gyomirtó szerekről, de kertünk bármely részén sikeresen alkalmazhatjuk őket. Lehetőség van totális szerek alkalmazására, melyeket a 10-20 cm magas zöld növényi részekre kell rápermetezni, és a gyomnövényeket gyökerestől kiperzselik két héten belül. Ezek a szerek az egy-, és kétszikű növényeket egyaránt elpusztítják (pl.: Glialka, Roundap, Medallon, Kapazin). A kavicsos utakra, viakolor közti hézagokba, temetőkben sírok körül, és olyan helyekre, ahová nem szeretnénk ültetni semmit, ott kiszórhatunk egy granulátumot, amely egy éven át gátolja a gyommagvak csírázását (Casaron). Zöld gyomok esetében totális gyomirtó szerrel kombináltan kell alkalmazni. A Folár nevű készítmény egy menetben kiirtja a meglévő gyomokat és gátolja a gyommagvak csírázását.

Sok szó esett a permetezésekről, sose feledkezzünk meg azonban a megfelelő védőruházatról, és tartsuk be a csomagoláson feltüntetett élelmezésügyi várakozási időt. Legfontosabb a saját és környezetünkben élők egészsége és a környezet védelme!

A betiltott növényvédő szerek helyettesítéséről érdeklődjön munkatársainknál.

Ősszel, lombhullás után távolítsuk el a fertőzött képleteket az összes fás szárú növényről és szedjük le a múmiákat (összeszáradt, penészes gyümölcsmaradvány). Utána a fentebb említett lemosó szerekkel záró permetezést hajtsunk végre.

Télen végezzük el a kerti szerszámok és gépek karbantartását, tisztítását és a szerszámokat kenjük be vékonyan olajjal, hogy ne rozsdásodjanak.

PIHENJÜNK SOKAT!

Jó munkát!

Webáruház készítés